SÖK AFFISCHER OCH FILTRERA
search button cross button

Titel: Gevalia dricks mest – Nixon med kaffekopp
Årtal: 1971
Konstnär/Form:
Teknik: Offsettryck
Format: 48x73 cm
Copyright: Kjartan Slettemark/BUS 2007

Kjartan Slettemarks protestaffisch mot USA:s krig i Vietnam och mot den amerikanska imperialismen. Han ville också genom affischen ta ned Nixon från sin världsherraväldes-piedestal. Kjartan använde den officiella presidentbilden av Nixon och satte ihop den med en hand som håller en kaffekopp från en reklamaffisch för Gevalia kaffe. (1971 hade Gävleföretaget Gevalia köpts upp av det multinationella bolaget General Foods, som misstänktes för att producera napalm som användes av USA mot civilbefolkningen under Vietnamkriget).
Kjartan lämnade in originalet till det tryckeri där Moderna museet tryckte sina affischer. Han fick tryckeriet att tro att han skulle ha utställning på museet i och med att han satte dit texten ”Moderna museet öppet alla dagar 12–22” (se affischen Sugen?). När tryckningen var klar hämtade Kjartan ut affischerna, skar bort texten ”Moderna museet öppet alla dagar 12–22” och Moderna museet fick räkningen.

När Moderna museets konstpedagog Carlo Derkert fick se affischen skrev han ett brev till Kjartan daterat 12 juni -71; ”Jag beklagar, Kjartan, att jag inte sa ifrån meddetsamma. Du får inte ge ut, inte sälja affischen du visade mig i går, där man ser en man dricka någon slags dryck ur en kaffekopp och med museets namn som rubrik ovanför. Den som ser bilden luras att tro att han står framför en av museets egna affischer! Du borde ha frågat museet innan du satt igång med tryckningen. Då hade du sluppit den här tråkiga historien som måste betyda en ekonomisk förlust för dig.
Kjartan gjorde flera textversioner på affischen, bland annat ”Sugen?”, ”Gevalia dicks mest”, ”Speed Kills!”, ”Tack you very musch”, och ”Vietnam, Song My, Attica”. De två sistnämnda texterna tryckte han dit själv genom screentryck.
I senare versioner skar Kjartan bort den svarta ramen för att ännu senare skära bort den gula delen. Det var så bilderna i serien Nixon Visions skapades. Under en period satte Kjartan och medhjälpare upp affischen över hela Stockholm, på reklampelare, busshållplatser, telefonkiosker, allmänna väggar, reklamtavlor i T-banan med mera.
De gjorde samma sak i Gävle där Gevalias huvudkontor och fabrik låg, vilket ledde till att det blev stor uppståndelse på Gevalia och i lokalpressen.

Åke Persson, vän till Kjartan berättar:
Mitt första möte med Kjartan var på Gärdesfesten 1971. Vi fick kontakt med varandra genom att jag sålde makrobiotiska kokböcker och i samspråk kom det fram att Kjartan gjort affischer där Nixon dricker Gevaliakaffe. Anledningen till affischen var ju flera. Affischen var ju politisk konst. Kjartan ville härigenom protestera mot USA:s krig i Vietnam och mot den amerikanska imperialismen. Många hade stor oro att General Foods skulle lägga ned Gevalia. Företaget misstänktes också för att producera napalm. Eftersom jag kommer från Gävle eller strax utanför, i en ort som heter Valbo, var det naturligt att jag och Kjartan började spåna om hur detta kunde uppmärksammas i Gävle. Vi började planera att affischera i Gävle nattetid med Kjartans affischer. En natt på sommaren eller tidig höst så åkte Kjartan, Ulla, Mona och jag ut med min röda VW-buss och affischerade på ett otal ställen. På förmiddagen dagen efter ringde jag till tidningarna och utgav mig för att vara disponent Åke Ågren på Gevalia. Jag ville dementera att Gevalia stod bakom Nixonaffischerna som satts upp i Gävle. Dagen efter kunde man i tidningarna läsa om vår nattliga affischering i Gävle. Det var inte bara i Gävle som vi uppmärksammade Nixonaffischerna utan vi var också närvarande på Delsbostämman. Ett foto taget i Delsbo utanför ett flygplan, exponerar Kjartan sig naken bakom sin affisch och en hatt som också var en Nixonaffisch men med texten ”Sugen?”