SÖK AFFISCHER OCH FILTRERA
search button cross button

Titel: Stokely Carmichael – Black Power
Årtal: 1967
Konstnär/Form:
Teknik: Screentryck
Format: 53,6 x 64,9cm
Copyright: Adriaan Honcoop

Stokely Carmichael föreläser om Black Power i Uppsala Universitets Aula 28 nov 1967.

Stokely Carmichael, som under 1960-talet var den förste och mest vältalige företrädaren för Black power-rörelsen i USA. Till skillnad från andra svarta ledare, t ex Martin Luther King och Malcolm X, undgick Carmichael att bli mördad. Han gifte sig 1969 med den sydafrikanska sångerskan Miriam Makeba (1932-2008) och flyttade till västafrikanska Guinea. Han bytte också namn till Kwame Touré efter de av honom högt beundrade afrikanska politikerna Kwame Nkrumah och Sekou Touré. Han dog i Guinea i november 1998. (Dagens Arbete, Björn Kumm)

Adriaan Honcoop berättar: Det var Sherman Adams, en amerikansk desertör, som frågade om jag kunde göra en affisch inför att Stokely Carmichael skulle komma till Sverige. Sherman som då bodde i Uppsala var mycket aktiv i arbetet för de Svarta Pantrarna och det var han som bjöd in Stokely till Sverige.
Eftersom det var politiskt känsligt att ta hit Stokely så fördröjdes hans inresetillstånd gång på gång. Först gjorde jag en affisch men datumet blev fel på grund av uppskjutet tillstånd. Jag satt och väntade i flera dagar med en halvfärdig schablon. Jag hade bara en ram så jag kunde inte göra något annat tryck under tiden. När det sen blev klart vilken dag han skulle komma så tryckte jag runt 100 st i rasande fart. Affischen sattes snabbt upp i hela studentstaden i Uppsala och en bil täckt med mina affischer åkte runt på gatorna och med högtalare informerade om att Stokely skulle tala.
Aulan var fullsatt och det var en väldigt aggressiv stämning för det var många amerikanska studenter i publiken som kände sig angripna av hans tal.

Black Power är en slogan som används av amerikaner med afrikanskt ursprung som vill ha nationellt självbestämmande. (Wikipedia)
Arrangerade gjorde Verdandi som var en politisk studentförening i Uppsala. Föreningen ska ej sammanblandas med Nykterhetsorganisationen Verdandi.