SÖK AFFISCHER OCH FILTRERA
search button cross button

Titel: På toaletten / Aftonsnabeln
Årtal: 1969
Konstnär/Form: ,
Teknik: Screentryck / Färgserigrafi
Format: 69,6 x100,0 cm
Copyright: Marie-Louise Ekman/BUS 2015, Carl Johan De Geer

Affischen var Marie-Louise o Carl Johan De Geers bidrag till vandringsutställningen ”Elva unga bildskapare” i Riksutställningars regi hösten 1969 – våren 1970.
Carl Johan De Geer berättar att affischen ingick i Marie-Louise Ekmans satiriska verksamhet och att den också var avsedd att säljas på de bokkaféer som fanns då.
”Jag hjälpte till med att rita en del av tidningsbilderna och affischen screentrycktes på ett tryckeri. Vi kunde inte trycka så stort format med våra egna handtryckningsmetoder.”

I utställningskatalogen från Marie-Louise Ekmans utställning på Moderna Museets 2017, citeras ett upprop från bokhandeln Oktober 1973:
”Den vänsterorienterade bokhandeln Oktober tar avstånd från Marie-Louise De Geer Bergenstråhles konst och slutar sälja hennes affischer, däribland ’På toaletten (Aftonsnabeln)’ (1969). Bokhandeln anser att affischerna stöder den borgerliga masskulturen genom att inte vara tillräckligt politiska och att de skildrar kvinnor som passiviserade och omedvetna, upptagna av sexuella fantasier”.

<< Klicka för förstoring.