SÖK AFFISCHER OCH FILTRERA
search button cross button

Titel: ÖSTERSUND 25-30 JULI 2011
Årtal:
Konstnär:
Teknik:
Format:

2011-07-11
En mindre del av Proggens affischer ställs ut på Storsjöyran i Östersund 25-30 juli. Det blir ett antal unika turné-affischer och affischer från den svenska alternativa musikrörelsen som kommer att visas tillsammans med collagekonst av Christer Themptander.

Utställningen kallas ”För Full Hals – progg och satir på Ahlbergshallen”

Ur Storsjöyrans program:
Yrans temautställning “För Full Hals” är en hisnande tidsresa som tar sin start i sena 60-talets politiska uppvaknande.
För Full Hals är egentligen två utställningar under ett tak. Den ena är en del av en större internetutställning, “Proggens affischer”, och visar posters från Gärdesfesten i Stockholm 1970 och framåt. Oftast handmålat och sedan offsettryckt, med en helt egen estetik. En del av affischerna är information om var nästa musikfest eller demonstration skulle äga rum som ett slags dåtidens SMS eller Facebook. Proggens affischer har tidigare visats bl a på Nordiska museet.

Utställningens andra del består av collagekonst gjord av Christer Themptander. Penna, sax och lim är hans redskap och vapen och med sina bildcollage har han retat gallfeber på etablissemanget sedan 60-talet. Christers satiriska, absurda och ofta mycket vassa alster har honom till en av de mest uppmärksammade konstnärerna i landet. Ingen har gått säker för Christers samhällskritik, vare sig det är politiker, företagsledare eller kungahus. Till Yran tar Christer med sig alster som sträcker sig från 60-talet till nutid. Det är politiska affischer från Vietnamkrigets tid fram till dagens aktuella händelser.

Foto: Jimmy Dahlberg